SZNYCLE Z INDYKA Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM ORAZ RYŻEM BRĄZOWYM
|Dzisiaj przygotowałam przepis na mega proste danie, które właściwie robi się samo
Ryż i marchewkę z groszkiem wystarczy wrzucić do wody, a indyka można kupić już pokrojonego w plastry – wtedy jego usmażenie również nie wymaga od nas dużo wysiłku. A my zyskujemy podwójnie – mamy czas dla siebie i pyszny obiad/kolację 


Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania: ok. 30 min
Porcje: 4
SKŁADNIKI:
- 2 opakowania filetów z piersi indyka
- Opakowanie mrożonej sałatki z marchewki i groszku (nie ma potrzeby wcześniejszego rozmrażania)
- Dwie torebki (200 g) ryżu brązowego
- Przyprawa do mięsa (lub własna kompozycja przypraw)
- Kilka łyżek smalcu
- Kilka łyżek oliwy
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu zalać na chwilę zimną wodą i odcedzić.
W międzyczasie marchewkę z groszkiem wsypać do garnka z wrzącą wodą i gotować na średnim ogniu przez ok. 12 min, potem odcedzić.
Na patelni rozgrzać smalec i smażyć indyka z każdej strony przez ok. 5 min (aż zmieni kolor). Na koniec posypać przyprawami.
Wykładając marchewkę i groszek na talerz warto polać je oliwą dla uzyskania lepszego smaku.
Jak widać jest to bardzo krótki i prosty przepis na zdrowy, sycący obiad. Smacznego!
![]() |
![]() |