TUŃCZYK Z WARZYWAMI
|Tuńczyk z warzywami to bajecznie proste, szybkie i zdrowe danie, które naprawdę „robi się samo” Tuńczyk zawiera kwasy omega-3, dostarcza witamin D3, B12, PP, potasu i fosforu oraz jest doskonałym źródłem białka. Zaś dzięki mrożeniu warzyw nie pozbawiamy ich cennych wartości odżywczych i witamin, dlatego owe danie możemy bez problemu przygotować o dowolnej porze roku.
Poziom trudności: bardzo łatwe
Czas wykonania: ok. 15 min
Porcje: 4
SKŁADNIKI:
- 2 puszki tuńczyka
- 1 większe opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej (ok. 750 g)
- Olej do smażenia (rzepakowy, kokosowy bądź inny)
- Sól, pieprz, ulubione przyprawy (u mnie zioła prowansalskie)
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy warzywa do miękkości według przepisu na opakowaniu, często mieszamy by nie przypalić. Oczywiście gotową mieszankę można też ugotować i odcedzić, wtedy jest jeszcze zdrowiej Następnie dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka, całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
Smacznego!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Takie przepisy lubię. Szybko i prosto. Miałam tuńczyka princes w domu i szukałam jakiejś inspiracji. Dzięki
Muszę sama zrobić sobie domową mieszankę warzywną. Fajny pomysł!
to samo leżą te puchy czasami się pastę zrobi a tu takie rzeczy można wyczarować !!