Jak zorganizować bezglutenową imprezę by nikt nie wyszedł głodny :)
|Ponieważ na blogu był już artykuł o byciu kłopotliwym gościem, nadeszła więc pora by spojrzeć na ten problem z drugiej strony barykady Dzisiaj chciałam podzielić się swoimi refleksjami na temat organizacji własnego przyjęcia. Można oczywiście poczęstować gości zwykłymi krakersami, paluszkami, kanapkami itp., jednak istnieje duże ryzyko, że jeśli coś nam zostanie to następnego dnia będziemy zmuszeni to wyrzucić, ponieważ nie będziemy mogli tego zjeść. Dla bezglutenowca więc sytuacja, w której jest się gospodarzem jest o wiele prostsza, gdyż przygotowując potrawy samemu ma się pewność co do ich składu i nieszkodliwości.
Pojawia się jednak przed nami niepokojące pytanie: czy nasze nieco odmienne dania będą smakować również zaproszonym gościom, przyzwyczajonym do tradycyjnego pszennego, mlecznego i jajecznego jedzenia? Czy nie przestraszą się bezglutenowych składników i zechcą w ogóle sięgnąć po nasze dziwne potrawy? A może by tak zrobić mały eksperyment i nic nikomu nie mówić i czekać na reakcję czy ktoś w ogóle zauważy różnicę?
By ułatwić życie wszystkim bezglutenowcom przygotowałam małą ściągawkę. Poniżej wypisałam wszystkie rzeczy jakie przyszły mi do głowy, które można śmiało podawać na przyjęciach. Na część z nich przepisy już są na moim blogu, pozostałe postaram się sukcesywnie dodawać
Przekąski słone:
- Orzeszki ziemne
- Chipsy ziemniaczane
- Prażynki
- Nachosy
- Chrupki kukurydziane
- Popcorn
Przekąski słodkie:
- Ciasta: brownie, szarlotka, piernik, muffinki, tort
- Cukierki galaretki (ważne by były bez czekolady)
- Owoce: banany, winogrona
Sałatki:
- Sałatka z czerwoną fasolą i kukurydzą
- Sałatka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
- Sałatka z rukolą i gruszką
- Sałatka z tuńczykiem
- Sałatka warstwowa „kebab”
Pozostałe:
- Warzywa pokrojone w słupki: ogórek, marchewka, papryka
- Dipy do warzyw i nachosów: hummus, guacamole, własnoręcznie robiony sos pomidorowy
- Oliwki, pomidorki koktajlowe, ogórki (idealne na zakąskę )
- Szaszłyki z warzyw/owoców/mięsa
- Chipsy z jarmuu
- „Mięsny jeż” czyli klasyka gatunku: bezglutenowe kabanosy, szynka parmeńska itp.
- Koreczki śledziowe
Do picia oczywiście bezglutenowy cydr, wino lub drinki z wódką
Jak widać lista tego, co można przygotować jest bardzo długa. Waściwie ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia!
Wszystkim bezglutenowcom życzę powodzenia w organizowaniu imprez, a ich gościom otwartości na nowe doznania smakowe. Załączam zdjęcia na dowód, że wszystko jest możliwe jeśli tylko się wystarczająco mocno chce, nawet upieczenie bezglutenowego, bezmlecznego i bezjajecznego tortu!