AREPAS – KUKURYDZIANE BUŁECZKI PROSTO ZZA OCEANU
|Arepas to rodzaj bułeczek bardzo popularnych w kuchni kolumbijskiej i wenezuelskiej. Te mini-chlebki stanowią tam podstawę codziennego śniadania. Są bardzo proste i dość szybkie w wykonaniu. Po przekrojeniu nadziewane są zazwyczaj szynką, serem, awokado czy jajkami, chociaż tak naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, by jeść je również w wersji „na słodko” np. z dżemem lub miodem
Na 4 duże arepas potrzebne będą:
- 200 g mąki kukurydzianej
- 225 ml ciepłej wody
- 5 łyżek oliwy/oleju (ja użyłam rzepakowego)
- szczypta soli himalajskiej
Na dno miseczki wlewamy wodę, olej, dodajemy mąkę i sól. Ciasto ugniatamy w rękach i formujemy z niego okrągłe, płaskie placki (ciasto powinno łatwo odchodzić od ręki, jeśli jest zbyt suche i zbite dodawać po trochu wody i oleju, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Arepas wykładamy na rozgrzany olej i smażymy ok. 5 min z każdej strony (aż do zarumienienia).
Następnie placki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i gdy odrobinę przestygną ostrożnie kroimy je ostrym nożem. Nadziewamy ulubionymi składnikami, wkładamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika (180 stopni z termoobiegiem) i gotowe
Smacznego!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Jedno pytanie gdzie w polsce kupic mąkę kukurydzianą tzw” precocido” czyli gotowaną i powtórnie mieloną a z tylko takiej mozna zribic te wspaniałości. Pozdrawiam
Sellekta czy chodzi Ci może o tę mąkę P.A.N. http://sklep.kuchnieswiata.com.pl/product-pol-403-Maka-kukurydziana-biala-PAN-1-kg.html? Taka jest oryginalnie używana do produkcji arepas.
Sellekta szukaj pod nazwa masa harina. Ja pare razy kupilam internetowo a jeden raz udalo mi sie stcjonarnie
Niestety, to nie arepas tylko bulki kukurydziane, chociaz nie watpie, ze smaczne.
Thiessa robienia tych bułeczek nauczył mnie zaprzyjaźniony Wenezuelczyk więc myślę, że to jednak są arepas
Oczywiście on używał oryginalnej mąki P.A.N. i oliwy. Rodzajów arepas jest cała masa, tak samo jak w Polsce jest wiele odmian chleba i każdy kucharz będzie miał na nie odrobinę inną recepturę. Ja swoje chciałam użyć jako bułki do hamburgera, stąd ich taka a nie inna forma. Jeśli Ty znasz inny sposób na arepas napisz proszę, bo jestem bardzo ciekawa
Pozdrawiam!
Masa harina nie nadaje się do arepas, to zupełnie inna mąka, wtedy wyjdą „arepas” twarde gumowate i gorzkie. Do arepas tylko masarepa albo harina precocida.
Ja nie neguje receptury, chodzilo mi wlasnie o rodzaj uzytej maki. Ta dostepna w naszych sklepach ma zupelnie inny smak. Tak samo tortille kukurydziane jakich duzo w polskojezycznym internecie nie maja z oryginalem nic wspolnego, bo sa na zwyklej mace kukurydzianej. Dla mnie to podplomyki kukurydziane a nie tortille
Jak dla nie smakują jak chrusty
poczekam aż wystygna i wtedy będę wiedziała jak smakują jako kanapka ;)co nie zmienia faktu że baaardzo mi się spodobały 
No właśnie, ja używam mąki kukurydzianej ale wyglądają i przypuszczam, że smakują inaczej. Bardziej przypominają coś pomiędzy naleśnikiem a tortillą. Są żółte. Arepasy wyglądają bardziej jak pita i są białe. W życiu nie widziałem w sklepie białej mąki kukurydzianej.