PROSTY CHLEB BEZGLUTENOWY GRYCZANY
|Ten przepis jest tak genialnie prosty, że ogromnie żałuję, że nie wpadłam na niego sama Zakwas na chleb robię z przepisu ze strony natchniona.pl. Kaszę gryczaną niepaloną można kupić w wielu sklepach ze zdrową żywnością (np. tu lub tu). Ostatnio pojawiła się nawet w sieci Biedronka (tam jednak brak 100% pewności co do braku glutenu). Chleb gryczany jest bardzo sycący – 3 kromki na śniadanie spokojnie wystarczą, by dać nam energię na cały poranek
SKŁADNIKI:
- 500 g kaszy gryczanej niepalonej
- 700 ml wody przegotowanej i ostudzonej
- 3 płaskie łyżeczki soli himalajskiej
- Dodatki: u mnie suszone pomidory pokrojone w paski i oliwki, może być też odrobina ziół prowansalskich, żurawina albo ziarna (słonecznik, dynia, sezam, czarnuszka)
Wieczorem kaszę opłukujemy na sitku, wsypujemy do miski i zalewamy wodą. Zostawić na całą noc. Na wierzchu może utworzyć się coś na kształt pianki – bez obaw, tak właśnie ma być
Następnego dnia rano mieszamy łyżką i ewentualnie uzupełniamy wodą, tak by ziarna były cały czas zakryte ok. 1 cm warstwą wody. Odstawić na cały dzień.
Wieczorem odlać nadmiar wody (zostawić niewielką ilość) i zblendować kaszę na pół-gładko. Mój blender ręczny nastawiony na tryb turbo miksuje akurat ) Dodać sól oraz ewentualnie suszone pomidory, oliwki czy ziarna. Blachę o wymiarach 30 x 12 cm (keksówka) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią masę chlebową. Ponownie zostawić na całą noc, najlepiej od razu w piekarniku.
Rano nastawić piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem i piec ok. godzinę na dolnej półce. Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu. Ten bezglutenowy chleb niestety po jakimś czasie twardnieje, dlatego polecam trzymać go w hermetycznym pojemniku albo zjeść jak najszybciej
Smacznego!
Piekłam chleb gryczany, moja córka była chwilę na diecie bezglutenowej. Pyszny był
Zaraz przepis ten wyląduje w skrzynce mailowej mojej znajomej która to w wieku 25-lat dowiedziała się o swych problemach z tarczycą i nietolerancją na gluten.
Zdrowy chleb! Jeszcze sama nigdy nie piekłam chleba w domu
Jakiego papieru do pieczenia Pani używa? Piekłam juz drugi raz chleb i papier sie nie chce od niego odkleić :((
Czy odkleja sie papier zaraz po wyjęciu z piekarnika?
Pozdrawiam
Używam zwykłego brązowego papieru do pieczenia z Biedronki (Zosia Samosia się nazywa). Odklejam papier dopiero po wystudzeniu chlebka (min. 2 godziny). Pozdrawiam
Domowe chleby są wspaniałe. Do tej pory robiłam z samych ziaren, bez maki. Musze wypróbować Twój przepis.
Właście przymierzam się do zrobienia gryczanego Wydaje się być prosty.
Cześć. Ja swoją przygodę z pieczeniem chleba zacząłem 12 lat temu. I do dnia dzisiejszego nie kupuje już pieczywa w sklepie. Od jakiegoś czasu piekę również wegański chleb bezglutenowy dla mojego syna. Ja używam do wypieku tego chleba mąki ryżowej, gryczanej jaglanej, kukurydzianej i ziemniaczanej. Chleb wychodzi przepyszny i utrzymuje długo świeżość.
Witam czy można prosić o przepis na ten chlebek x różnych mąk?
Witam proszę o przepis na chlebek…. Pozdrawiam
Od kilku tygodni zaczęłam dodawać bezglutenowy zakwas…. hmmm.. chleb mniam mniam i niebo w gębie taki jest teraz pyszny
Witam proszę o przepis na chlebek…. Pozdrawiam