SZYBKI BEZGLUTENOWY CHLEB CAŁY Z ZIAREN
|To mój pierwszy wypiek tego rodzaju. Idealny, gdy wafle ryżowe się już znudzą, a sklepowe pieczywo nie spełnia naszych oczekiwań. Polecam ten bezglutenowy chleb z czystym sumieniem: jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 10 minut! Co najważniejsze, chlebek nie czerstwieje i nie kruszy się przy krojeniu
Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania: ok. 10 min + 60 min pieczenia
SKŁADNIKI:
- gotowa mieszanka ziaren (Spiżarnia Babuni) z Rossmanna 500 g (słonecznik 36%, siemię lniane 36%, pestki dyni 14%, sezam 14%)
- 3 dojrzałe banany
- ok. 70 ml oleju rzepakowego
- szczypta soli himalajskiej
Piekarnik nagrzać na 160 stopni z termoobiegiem. Banany zmiksować w blenderze. Wymieszać w misce razem z pozostałymi składnikami. Blachę o wymiarach 30 x 12 cm (keksówka) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią masę chlebową. Piec ok. godzinę na dolnej półce. Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
3 Komentarzy
Czy mozna stworzyć swoją mieszkanke?
Ewa, jak najbardziej! Powodzenia
Podoba mi się ten przepis
Akurat mam w domu wymagana mieszankę ziaren, bo zaczynam przygodę z pieczeniem własnych chlebów. Niedawno kupiłam wypiekacz do chleba, piekłam już chlebek bananowy z gotowej mieszanki mąki, teraz czas na taki z ziarnami 